Ésser fotògraf d'una colla castellera

Soc fotògraf de la colla castellera Al·lots de Llevant, de Mallorca, colla castellera amb 27 anys d'història i que té la seva seu a Manacor.
Fa relativament poc, el que havia de convertir-se en un projecte fotogràfic amb col·laboració de la colla, va acabar essent una benvinguda i integració a la seva colla.

Des del 2018 faig fotos a castells, primer com a integrant de Castellers de Mallorca, fins al 2022, i ara com a integrant d'Al·lots de Llevant.
També cal dir que he fotografiat a altres colles a diades importants de Catalunya, com la diada de Sant Fèlix, on els castells són d'una altra dimensió.

La cultura castellera a l'illa de Mallorca està poc arrelada, i moltes vegades estigmatitzada per la rivalitat entre mallorquins i catalans (ve d'antic), on el comentari més comú és "això no és d'aquí, ens imposen els castells", quan aquestes mateixes persones miren el futbol, duen els seus fills a karate, o mengen sushi.

Cal dir, que a les diades castelleres a Mallorca, hi participen Xeremiers, Ball de bot, batucades, etc., perquè al final és una diada a la cultura.

Com a fotògraf de castells a Mallorca, quan estava a Palma, he sofert un parell d'episodis d'aquests de tensió, on gent ha vengut a increpar o cridant consignes anticatalanes.
Cal recordar que els Castells son patrimoni Unesco, i hi ha colles castelleres arreu del món, i aquests mateixos que criden en contra dels catalans, diuen que els castells provenen de València, o s'obliden que en el seu afan d'unificació de l'estat espanyol, els castells formen part del folklore del país, igual que les llengües.

Però em desvii del tema principal, què fa un fotògraf de castells que és d'una colla?
Aquí, i vist la meva experiència, hi ha dos vessants, la meva primera etapa, amb els Castellers de Mallorca, on anava a algunes actuacions a fer fotografies, però no m'implicava més, i a la segona vessant, que és amb Al·lots de Llevant, on a les diades grans faig fotos, amb la meva camisa verda, i a les actuacions petites form part de la pinya, a part d'anar a assajos, també a ajudar amb la pinya.

Però per què aquesta implicació?
Puc dir que hi ha molts de detalls que perds, si no ets seguidor o formes part de la colla. Podràs captar moments si no segueixes a una colla, però no coneixeràs a cada persona que la integra, no sabràs el rol de cadascú, com és, com actua.
Tota aquesta informació, per a mi, em facilita molt la feina de captar aquests grans moments.

Això vol dir que els altres fotògrafs no ho fan bé?

Res més alluny de la veritat, he vist autèntiques obres mestres de fotògrafs que fotografien diades. De fet, ells tenen un plus que jo no tenc, i és l'experiència d'estar a un lloc com a Catalunya i conèixer el món casteller.
De fet, a la Diada de Sant Fèlix de 2023 vaig poder comprovar lo poc que s'assemblen les diades de les illes, ja sigui en afluència de públic i volum de castells.
Només cont la meva perspectiva, que no implica que sigui la correcta.